Even voorstellen


 

Mijn naam is Ben van der Sterren en ik heb veel ervaring in het begeleiden van conflicten tussen burgers en de overheid. Als bezwaren- en klachtenbehandelaar bij een middelgrote gemeente, heb ik van dichtbij gezien dat een juridische oplossing slechts zelden een oplossing is waar iedereen blij van wordt. Vaak zijn er alleen verliezers.

Als je het gesprek met elkaar aangaat, kun je veel eerder begrip krijgen voor de ander. Je begrijpt elkaar beter en snapt dan ook waarom de ander in het concrete geval handelde, zoals hij gedaan heeft. En maar al te vaak gaat het om de communicatie, die op een of andere manier misliep.

 

Mediation

Die ervaringen waren voor mij de reden om in 2015 de opleiding tot mediator te volgen. De stap naar mediation is de allerbeste keuze die ik in mijn hele loopbaan heb gemaakt. Daarin komt mijn passie om anderen te helpen het best naar voren. Volgens mij is niets mooier dan wanneer je mensen weer met elkaar in gesprek hebt kunnen brengen, zodat ze samen weer verder kunnen.

 

Andere conflicthanteringsmethoden

Ik heb ook ervaren dat mediation slechts één van de vele conflicthanteringsmethoden is. Daarom ga ik altijd eerst op zoek naar welke methode het beste bij het geschil past en bij de mensen die het aangaat: hoe laagdrempeliger des te kansrijker. 

In verband daarmee heb ik de opleiding tot conflictadviseur gevolgd.

 

Vertrouwenspersoon

Als mens ben ik heel erg gefocust op een veilige en integere werkomgeving. Medewerkers hebben dat nodig om hun werk op een goede manier te kunnen doen, maar durven of kunnen niet altijd in actie te komen wanneer zij iets anders ervaren. Dat is voor mij de reden om in het najaar van  2020 ook de opleiding Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag en integriteit te volgen.

 

Motto

Mijn motto is dat het gesprek aangaan ook een keuze is. Als mensen ook maar enigszins bereid en in staat zijn om met elkaar het gesprek aan te gaan en een poging te wagen om te onderzoeken of er een oplossing mogelijk is, dan is er altijd voldoende basis om te starten.

Mijn kwaliteit om mij in te leven in andermans gevoelens en ook het begrijpen van de belangen, wensen of behoeften van die ander, helpt mij om anderen te helpen in hun zoektocht naar een duurzame oplossing.